Te-ai săturat să ai de-a face cu unghii fragile și subțiri care se rup la cea mai mică atingere? Dacă da, află că nu ești singura și că există remedii naturale pentru îngrijirea corectă a unghiilor. Exfolierea acestora poate fi o problemă destul de frustrantă, dar cu câteva sfaturi simple, poți avea o manichiură de invidiat.
De ce se rup unghiile
Înainte însă de a începe un tratament pentru unghii, este foarte bine să înțelegi cauzele ce duc la deteriorarea acestora. Deshidratarea este cea mai frecventă cauză pentru care ai putea avea unghii casante ce se rup foarte repede. Când corpul tău nu beneficiază de suficientă apă, pielea și unghiile sunt primele afectate.
Cu toate acestea, alți factori precum deficiențele nutriționale, utilizarea excesivă a lacului de unghii și a substanțelor chimice dure, diferite afecțiuni medicale subiacente pot contribui, de asemenea, la această problemă. Este important să identifici cauza de bază pentru care manichiura ta nu este în cea mai bună formă, dacă îți dorești să tratezi problema eficient și să ai parte de rezultate pe termen lung.
De ce se exfoliaza unghiile
Exfolierea unghiilor este o problemă comună care poate afecta aspectul și starea de sănătate a unghiilor. Una dintre cauzele principale ale exfolierii unghiilor este deshidratarea. Atunci când unghiile nu sunt adecvat hidratate, devin fragile și susceptibile la exfoliere. Excesul de expunere la apă și utilizarea frecventă a săpunului pot elimina uleiurile naturale ale unghiilor, ceea ce duce la uscarea lor și la apariția fisurilor.
În plus, utilizarea incorectă a unghiilor poate agrava problema. Dacă unghiile sunt folosite ca instrumente pentru sarcini precum deschiderea ambalajelor sau curățarea suprafețelor dure, ele pot suferi deteriorări și exfoliere. Este important să folosim unelte adecvate și să avem grijă de unghii pentru a preveni acest tip de uzură.
În acest articol, vom explora cele mai bune modalități de îngrijire a unghiilor tale fragile și subțiri, de la hidratare, până la o dietă echilibrată. Așadar, să începem drumul către cel mai bun tratament pentru unghii sănătoase și frumoase!
Cum previi ruperea unghiilor
Păstrează-ți unghiile hidratate
Când unghiile tale sunt deshidratate, ele pot deveni uscate și casante, ceea ce poate duce la crăpare, decojire și rupere. Acest lucru poate fi nu numai inestetic, ci și dureros, deoarece unghiile exfoliate și rupte se pot prinde de diferite lucruri sau țesături, și pot provoca disconfort.
Să bei suficientă apă în fiecare zi este o modalitate simplă, dar eficientă de a-ți menține unghiile hidratate din interior spre exterior. Experții recomandă să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi, dar este necesar ca aportul de apă să fie ajustat în funcție de nivelul de activitate, climă și starea generală de sănătate.
De asemenea, hidratarea poate fi făcută și de la exterior. Este recomandat să îți menții placa unghială hidratată pentru a-i crește rezistența. Acest lucru poate fi făcut cu câteva ingrediente naturale ce pot fi baza unui tratament de îngrijire a unghiilor, și anume:
- Ulei de cocos sau ulei de măsline – ce sunt hidratante naturale excelente, atât pentru piele cât și pentru unghii. Aplică o cantitate mică de ulei pe unghii și cuticulele, masând ușor. Lasă-l să acționeze 10-15 minute înainte de a-l spăla cu apă caldă;
- Sucul de lămâie – este un astringent natural care poate ajuta la curățarea și întărirea unghiilor. Amestecă părți egale de suc de lămâie și ulei de măsline și aplică amestecul cu ajutorul unei pensule subțiri. Lasă amestecul să acționeze 10-15 minute;
- Avocado – este bogat în grăsimi sănătoase și vitamine care pot ajuta la combaterea aspectului de unghii exfoliate. Pasează un avocado copt și aplică-l pe unghii și cuticule;
- Miere – este un umectant natural care poate ajuta la menținerea umidității și poate împiedica unghiile să devină uscate și casante. Amestecă părți egale de miere și ulei de măsline. Acest mixt îl poți aplica oricând simți că mâinile tale au nevoie de hidratare.
Folosește întăritor de unghii
Un întăritor de unghii este un tip de lac ce conține ingrediente atent alese care, combinate, formează un tratament pentru unghii exfoliate sau unghii casante. Acest produs funcționează prin lipirea de suprafața unghiilor, creând un strat dur, protector care poate ajuta la prevenirea ruperii acestora.
Unele dintre cele mai comune ingrediente ce nu trebuie să lipsească din compoziția viitorului tău întăritor sunt cheratina, calciul și diferite tipuri de polimeri. Aceste ingrediente lucrează împreună pentru a ajuta la umplerea golurilor sau crăpăturilor din unghii, oferind o suprafață netedă și uniformă. Dacă unghiile tale sunt deosebit de subțiri sau fragile, caută un produs care conține ingrediente suplimentare de întărire, cum ar fi biotina sau vitamina E.
Menține o dietă echilibrată pentru îngrijirea sănătoasă și de lungă durată a unghiilor
Consumul unei diete echilibrate este o componentă esențială a sănătății generale și poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în promovarea unghiilor sănătoase. Unghiile sunt făcute din proteine, așa că este important să te asiguri că incluzi suficiente proteine în dieta de zi cu zi. Sursele bune de proteine includ carnea slabă, carnea de pasăre, peștele, fasolea și lintea.
Vitamine pentru unghii exfoliate
Pe lângă proteine, există mai multe vitamine și minerale care sunt importante pentru sănătatea unghiilor. Unele dintre acestea sunt:
- Biotina – este o vitamină B esențială pentru o manichiură sănătoasă. Sursele bune de biotină se regăsesc în ouă, migdale, cartofi dulci și spanac;
- Vitamina E – este un antioxidant puternic care poate ajuta la combaterea unghiilor exfoliate. De asemenea, ajută la promovarea unei creșteri sănătoase. Nucile, semințele și legumele cu frunze verzi sunt bogate în vitamina E;
Minerale pentru unghii exfoliate
- Fier – este important pentru un flux sanguin sănătos, fiind esențial pentru furnizarea nutrienților către unghii. Include în dieta ta carnea slabă, fasolea și cerealele fortificate;
- Zinc – este important pentru creșterea unghiilor și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor acestora. Stridiile, carnea de vită și semințele de dovleac se numără printre alimentele cu o sursă mare de zinc.
Fii atentă cu manichiura ta
Unghiile tale sunt delicate, așa că este important să le tratezi cu blândețe. Evită să îți mai folosești manichiura ca pe o unealtă universală și ai grijă când faci activități care le-ar putea deteriora, cum ar fi spălarea vaselor sau grădinăritul. Poți purta mănuși când faci curățenie prin casă, iar data viitoare folosește-ți degetele când vrei să deschizi o cutie de suc, nu unghii
Ia o pauză de la ojă, face ca orice tratament pentru unghii să fie eficient
Substanțele din lacul de unghii îți pot usca unghiile in anumite situatii și le pot face mai casante. Dacă ai de-a face cu această problemă foarte comună, ia în considerare o pauză de la ojă de câteva săptămâni pentru a oferi unghiilor șansa de a se recupera.
În această pauză, te poți concentra pe hrănirea unghiilor cu remedii și tratamente naturale, cum ar fi uleiuri hidratante sau prin aplicarea unui strat de întăritor unghii. De asemenea, poți folosi acest timp pentru a-ți pili și modela unghiile. Acest lucru îți va oferi o creștere sănătoasă și o prevenție împotrivă reapariției veșnicilor unghii exfoliate. De reținut!
Unghiile fragile și subțiri pot fi o problemă frustrantă, dar cu îngrijirea și atenția potrivită, poți descoperi un tratament pentru unghii care să te ajute. De la menținerea unghiilor hidratate până la a fi blând cu ele, există multe modalități simple, dar eficiente de a promova creșterea sănătoasă a acestora.
Incluzând aceste sfaturi în rutina de îngrijire a unghiilor și luând o pauză de la produsele dăunătoare, poți avea o manichiură rezistentă și frumoasă, cât ai clipi. Așa că începe să acorzi unghiilor grija pe care o merită și etalează-le cu încredere!